SWOT/TOWS

Уште едно кратко видео од Менаџмент центар Београд, овојпат за SWOT анализата.

Advertisements

Биланс на состојба и успех во 17 минути и 16 секунди :)

Маркетинг, 1 колоквиум, скрипта

Скрипта за првиот колоквиум по предметот Основи на Маркетинг, изработена од наш колега. Благодарност до колегата.

Download

jstor.com

За сите заинтересирани да добијат пристап до познатите журнали по економија и/или многу други науки добро место е jstor.com. Всушност, вообиачно на специфични пребарувања на google.com jstor е првото место каде што ќе ја најдете потребното истражување. Нашиот факултет претпоставуваме дека се има зачленето на вакви и слични страни, но сигурно пристапот е ограничен на еден или друг начин(или информациите не се достапни за сите студенти/постипломци, или пак тешко е да се дојде до факултетската лозинка). Понатаму сигурно има студенти/истражувачи што не се во факултетот а сакаат да имаат пристап до страната.

Без да должиме многу, тука ќе ви дадедме корисничко име и лозинка за една од најголемите архиви на научни журнали – од 1900 па до пред неколку години.

Username uguyana
Password Academic

Принципи на економијата Грегори Менкју – НА МАКЕДОНСКИ

Македонската верзија на принципите на економијата од професорот на Харвард Грегори Менкју.(Фајлот е 205 мегабајти така да ќе почекате малку)

http://www.filesonic.com/file/20240501

Се вративме

Како што гледате блогот е вратен.  Уште едно потсетување дека студентите на економски ќе ви бидат преблагорадни ако споделувате со нив тестови, матријали, и слично. Сите матријали што ги имате испратете ги на ekonomski.informator@gmail.com а ние ќе се потрудиме најскоро да ги објавиме.
Корисно е да се спомне дека од последниот пат кога блогот работеше сменати се многу работи(а и декани богами). Една од најпозитивните работи е што многу информации се објавуваат на официјалната страна на економски. Ги има распоредите за полагања, колокивум, испити, сесси, информации, рокови и што уште не. Сепак има уште многу работи што може да се подобрат на официјалната страна. Ние тука неможеме многу да направиме освем вашите идеи да ги споделиме тука на блогот, а како предлог добро би било за најдобрите идеи да се креираат и фејсбук групи коишто би промовирале идеи и би стигнале до тие што треба да ги слушнат.

Толку за сега! Ги чекаме вашите тестови и матријали!

10 работи кои треба да ги знаете за да бидете добар менаџер

Почитувани колеги и почитувани читатели на овој блог, сигурно секој од вас на нашиот драг факултет се запишал со одредена цел. Некои сонуваат да бидат менаџери, некои сонуваат да се занимаваат со консалтинг услуги, некои сакаат да бидат брокери, маркетари, има и такви кои се запишале онака, колку да се запишат… Сепак сигурен сум дека поголемиот дел од нив не жалат за тоа што се запишале на овој факултет, затоа што мора да признаеме, и покрај се, ние учиме од главните стручњаци за економија во нашава држава. Но што после четиригодишната обука, како после тоа да станеме добри менаџери. Кликнете на “ЧИТАЈ ПОВЕЌЕ” за да се запознаете со десетте работи што мора еден човек да ги практикува доколку сака да биде добар менаџер.

Читај повеќе

%d bloggers like this: